Loading...

Ηλίας Κουνέλας

Ηθοποιός – Σκηνοθέτης


Διδάσκει

  • Στην Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών (από το 2012) το μάθημα «Κλόουν / ένα μάθημα για την αποτυχία». Πρόκειται για ένα μάθημα αυτοέκθεσης που ασχολείται με πράγματα που δεν αγαπούν οι ηθοποιοί πάνω τους.
  • Είναι εισηγητής στο Ίδρυμα Λασκαρίδη. Ο τίτλος της εισήγησής του: «Η ευχάριστη ιστορία ενός αποτυχημένου ανθρώπου».

Είναι απόφοιτος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

  • Το 2010, αφού περνάει από το εμπορικό θέατρο έχοντας συνεργαστεί ως ηθοποιός με πολλούς διακεκριμένους σκηνοθέτες και πολλές σημαντικές σκηνές, αρχίζει να ονειρεύεται ένα θέατρο δωματίου όπου το κοινό και ο θεατής θα κάθονται στο ίδιο ύψος και θα έχουν ‘κοινό ψυχικό κόστος’. Έτσι δημιουργεί ένα θέατρο ‘προσώπου’, όπου αρχίζει να δίνει νόημα ξεχωριστά στο πρόσωπο του κάθε θεατή. Υποστηρίζει πως κάθε πρόσωπο ξεχωριστά αποτελεί ένα γεμάτο θέατρο. Εγκαταλείπει τις κλασικές Ιταλικές σκηνές και δημιουργεί παραστάσεις σε φυσικές σκηνογραφίες που απευθύνονται κάθε φορά σε πολύ περιορισμένο αριθμό θεατών. Παίζει σε εγκαταλειμμένα νεοκλασικά, σε αυλές εκκλησιών, σε πλατείες, σε ταράτσες, σε φυλακές και νοσοκομεία.
  • Ενδεικτικά η παράσταση “ΚΗΠΟΣ – ΣΤΑΧΤΕΣ / από το βελούδινο άλμπουμ του 20ού αιώνα” (2011-2013) παίχτηκε για δύο χρόνια σε εγκαταλειμμένο νεοκλασικό στον Κολωνό, για 22 θεατές κάθε φορά.
  • Η παράσταση “Η 8η ΗΜΕΡΑ”, παίχτηκε σε 220 σπίτια σε όλη την Αθήνα. Η παράσταση φιλοξενούσε και φιλοξενούνταν. Μπορούσε να παιχτεί στο σαλόνι του καθενός, αλλά μπορούσες και να την επισκεφθείς σε οποιοδήποτε σαλόνι παίζονταν. Ταξίδεψε στην Κύπρο, την Θεσσαλονίκη, σε Ελληνόφωνα σπίτια της Ελβετίας και αποτέλεσε μια ξεχωριστή εμπειρία για όσους την παρακολούθησαν.
  • Το καλοκαίρι του 2014 εμπνέεται την δράση “ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ” και την προτείνει στο Εθνικό Θέατρο, που την αγκαλιάζει μέχρι σήμερα. Πρόκειται για θεατρικές παραστάσεις σε θαλάμους νοσοκομείων, πάντα γύρω από ένα κρεβάτι, για θεατές ασθενείς, συνήθως τελικού σταδίου. Έχει ξεπεράσει τις 600 παραστάσεις και συνεχίζει δυναμικά.
  • Τον Μάη του 2018 ιδρύει τον Οργανισμό Πολιτισμικής Παρηγορητικής Φροντίδας “ΠΡΟΣΩΠΟ”, που έχει σαν σκοπό να μεταφέρει την αναπαραστατική τέχνη σε θεατές που την δεδομένη στιγμή της ζωής τους δεν μπορούν να έρθουν στο θέατρο.
  • Ταυτόχρονα σκηνοθετεί παραστάσεις που πρεσβεύουν την ‘καλή αφήγηση’ στην εποχή τής κρίσης και δίνουν ελπίδα και θάρρος στο κοινό. Ενδεικτικά: “ΑΓΑΠΗ / μια τριλογία για την καλή αφήγηση” στο ΔΗ ΘΕ ΠΕΙ (2016 – 2017) και “ΕΙΜΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ ΧΡΟΝώΝ / ένα άσμα για το χάσμα γενεών” στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας (2018)
  • Τον Μάρτιο του 2018 εκδίδει το βιβλίο “Το εγχειρίδιο ενός καλού κλόουν” από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

    Μάθημα: Θεατρική Εμπειρία